İkinci el araba satın almadan önce bu dolandırıcılıklara dikkat edin: Başınıza gelene kadar gerçek olduğuna inanmayacaksınız!


İkinci el araba satın almadan önce dikkate alınması gereken birçok şey var. Çünkü dolandırıcılar nedeniyle asla geride bırakılmaması gereken araçlar bile “hasarsız” olarak işaretlenebiliyor. Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için ikinci el araç piyasasında en sık görülen dolandırıcılıkları listeledik.

İkinci el otomobil almak isteyen kişilerin tek arzusu temiz, sağlam ve sağlam bir araba almaktır. İlk bakışta basit gibi görünse de, dolandırıcıların bu pazarı didik didik araması nedeniyle güvenilir bir satıcı bulmak oldukça zordur ve ada halkını dolandırmak için kullandıkları dolandırıcılıkların sınırı yoktur.

Araba satarken noterlerde, bankalarda veya teslimatta onlarca dolandırıcılık var. Ancak bu yazımızda aracın oto tamiri bazında gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemlerinden bahsedeceğiz. Akıllı cıvatalı parça sabitleme dolandırıcılığından emniyet kemeri ve hava yastığı dolandırıcılığına kadar en yaygın kullanılan dolandırıcılıklardan bahsettik.

İkinci el Aracın kilometresini düşürmek

İkinci el araba

En büyük şans dolandırıcılıklarından biri, bir aracın kilometresini manipüle etmeyi içerir. Bu cihaz tabanlı değişiklikle birlikte araç sahipleri, araçlarını az kullanılmış gibi göstererek değerinden fazlasını istiyor.

İkinci el araç alırken ilk yapılması gereken aracın ekspertizini yaptırmaktır ancak ne yazık ki eksper aracın kilometresindeki değişikliği her zaman fark edemeyebilir. Örneğin, aynı sınıftaki bir arabanın beyni, bir kazaya sadece birkaç kilometre uzaktayken, 300 bin kilometre uzaktaki bir araca bağlansa, bir uzmanın bunu anlaması imkansız olurdu.

İkinci el araba

Elbette aracın gerçek kilometresini anlamanın birçok yolu var. Örneğin, satın almayı planladığınız araç bir Yetkili Servis tarafından düzenli olarak servis ediliyorsa, çoğu servis her serviste aracın kilometresini kaydettiği için doğrulaması kolaydır. Bu gibi durumlarda kilometrenin değiştirilemeyeceğini tahmin edebilirsiniz.

Kilometre değişimini anlamanın bir başka yolu da hasara ayrıntılı olarak bakmaktır. Ancak yetkili servis kilometre kayıtları dışında aracın gerçek kilometresini anlayacağınızın garantisinin olmadığını da söyleyelim, bu gerçek sadece varsayımdır.

İkinci el Arabalarda Hava yastıklarına ve emniyet kemerlerine direnç atma

İkinci el araba

Hava yastıkları ve emniyet kemerleri ile mücadele etmenin iki ana nedeni vardır. Birincisi, yeni hava yastıkları takmanın pahalı olması, ikincisi ise satılan arabanın “kazasız” görünmesini sağlamak.

Direnç eklemek son derece basit bir işlemdir. Aracını hava yastığı olmadan satmak isteyenler sensörlere 2 ohm’luk bir direnç uygulayarak aracın beynindeki hava yastığı sorununu ortadan kaldırıyor. Neyse ki, bu sahtekarlık değerleme sürecinde kolayca ortaya çıkıyor, bu nedenle potansiyel alıcılar bir araç satın almadan önce durumdan haberdar olacaklar.

Akıllı civatayla parça tutturmak

İkinci el araba

Tahmin edebileceğiniz gibi, sürücü ve yolcu güvenliğini en üst düzeyde sağlamak için aracın tüm parçaları güvenli bir şekilde monte edilmelidir. Bununla birlikte, bazı insanlar, parçaları dışarıya takmak yerine, onları yerinde tutmak için sadece akıllı cıvataların desteğinin yeterli olduğunu savunuyor.

Akıllı cıvatalarla sabitlenen aksamlar zamanla arızalara neden olmakta ve en önemlisi kritik olması halinde sürücülerin ve yolcuların hayatını tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle aracınızı muayeneye götürmek, tüm parçaların doğru şekilde monte edildiğinden emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Perte çıkmış (ağır hasarlı) ikinci el araçları hasarsız gibi göstermek

Ağır hasarlı kullanılmış arabaları satmak yasaldır, ancak bazı dolandırıcılar genellikle arabalarını daha yüksek bir fiyata satmak için bu yöntemi kullanır. Bu genellikle araca makyaj verilerek yapılır, ancak bir adım daha ileri gittiği ve plakayı değiştirdiği durumlar bile vardır. Diskteki ekran dosyasının işlenmesi bazen 5 gün kadar sürebilir.

Dolandırıcılar, deyim yerindeyse 5 gün boyunca arabayı alıp damgalıyor ve araba satıldıktan sonra ortadan kayboluyor. Cahil alıcı bu durumu çok sonra anlar, iş işten geçmiş olur.

Çıkma parçayı alıcıya orijinaliymiş gibi göstermek

İkinci el araba

Bildiğiniz gibi, sektördeki en büyük dolandırıcılıklardan biri, aynı modele başka bir arabadan orijinal bir parça takmaktır. Bu son derece popüler yöntem nedeniyle, reklamı yapılan arabaların çoğu “değişensiz” olarak ilan edilir.

Dolandırıcılar genellikle değiştirilen parçaları orijinalmiş gibi sunarak potansiyel alıcıları aldatmayı başarır. Başarılarının ana nedeni, alıcıların uzmanlıkla uğraşmak istememeleri ve arabada kalan parça olup olmadığını görmek için işi ayrıntılı olarak incelemek istememeleridir.


YORUMLAR



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir