“Süperiyonik Buz” Bilim İnsanları Yeni Bir Maddenin Yeni Bir Halini Elde Etti.


“Süperiyonik Buz” Bilim İnsanları Yeni Bir Maddenin Yeni Bir Halini Elde Etti! Chicago Üniversitesi‘ndeki bilim adamları, laboratuvar ortamında “süperiyonik buz” adı verilen bir kümelenme durumuna ulaştıklarını açıkladılar. Bilim adamları, bu maddenin güneş sistemimizin gezegenlerinin derinliklerinde de bulunabileceğini iddia ediyor.

Normal şartlar altında madde dört farklı hal kazanır. Katıları, sıvıları, gazları ve plazmayı oluştururlar. Bu, aşırı durumlarda başka kümelenme durumları var gibi görünse de, yeryüzünde çok nadiren olur. O; Koşullara bağlı olarak buz, sıvı veya buhar olmak üzere üç farklı yapıda bulunur. Ancak bilim adamları, gezegenin derinliklerindeki koşulları eski haline getirmek için elmasları ve X-ışınlarını kullanarak maddenin “süper iyonik buz” halini elde ettiler.

Bilim adamları, süper iyonik buzun, Neptün ve Uranüs’ün derinliklerinde bulunanlar gibi aşırı sıcaklık ve basınçlardan oluştuğuna inanıyor. Daha rulet siteleri önceki çalışmalar da bu maddeyi kısa sürede elde etmeyi başarmıştı. Ancak Nature Physics dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Chicago Üniversitesi’ndeki bilim adamları, süper iyonik buzu uzun bir süre boyunca güvenilir bir şekilde oluşturup inceleyebildiler.

“Süperiyonik buzu elde etmek sürpriz oldu”

Süperiyonik Buz

Chicago Üniversitesi’nden araştırmacı Vitali Prakapenka, bazı güçlü araçlar sayesinde, maddenin yeni bir evresini oluşturan bu süper iyonik buzun özelliklerini doğru bir şekilde haritalayabildiklerini söyledi. Araştırmacı Prakapenka basın toplantısında şunları söyledi: “Kimse bu aşamanın başarılı olacağını düşünmedi, bu bir sürprizdi.”

Prakapenka ve meslektaşları, ışık hızına yakın X-ışınları üreten Gelişmiş Foton Kaynağı hızlandırıcısıyla Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki çalışmalarına devam ediyor. Çalışmada, yoğun basıncı taklit etmek için elektronlar, dünyadaki en sert madde olan iki elmas arasında sıkışıp kaldı. Daha sonra malzemeyi ısıtmak için elmaslara bir lazer ışını gönderildi, bu hızlandırıcı 20 gigapaskal’lık çok güçlü bir basınç yarattı. Basınç düşürüldüğünde, tamamen yeni bir yapı, “süper iyonik buz” oluştu.

Araştırmacı Prakapenka “Bir küpün köşelerinde, oksijen atomlarının hidrojenle birbirine bağlı olduğu bir kafes hayal edin. Bu süperiyonik buz dönüştüğünde, kafes genişler ve oksijen atomlarının konumu sabit kalırken hidrojen atomlarının hareket etmesine izin verilir. Süperiyonik buz, okyanusta yüzen hidrojen atomlarını tutan bir katı oksijen kafesi gibi hareket eder.” dedi. Süperiyonik buzun kimyasal ve fiziksel özelliklerinin tamamının henüz keşfedilmediğinin altını çizen Prakapenka, “Bu madde temelde yeni bir malzeme gibi davranıyor ama düşündüğümüzden farklı olabilir” dedi.


YORUMLAR



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


escort ankara