Ramazan ayında tok tutarak enerji ihtiyacınızı karşılayan yüksek kalorili besinleri sizler için araştırıp bir araya getirdik. Ramazan ayında oruçluyken hem tok hem de sağlıklı hissetmek için tükettiğiniz besinlerin önemi çok büyüktür. Ramazan ayında tükettiğimiz besinleri sağlık açısından değerlendirdiğimizde bazılarının gün içerisinde hem faydalı hem de tok tutuyorken bir kısmı ise sadece zararı dokunuyor. Oruçlu olduğunuz süreci kolaylaştırmak için gün içerisinde hem tok hem de faydalı besinleri derledik.
12 ayın sultanı Ramazan’ın başlamasıyla niyetli olan insanları, yaklaşık 13 ile 15 saat arası oruçlu olma süresi bekliyor. Sahur ile iftar anında yediğimiz bazı yiyecekler anlık bir doygunluk yarattıktan sonra etkisi kaybolsa da diğer bazı yiyecekler de uzun bir süre oruçta dirençli olmamıza neden olabiliyor.
Oruç esnasında açlık hissi uyandırmayan yiyecekler hangileri ve bunları ne kadar aralıklar ile yemeliyiz? Ramazan ayı boyunca gün içerisinde sağlıklı ve tok hissedeceğiniz yiyecekleri sizler için paylaştık.
Başlıklar
Bazı Yiyecekler Diğerlerine Göre Neden Daha Fazla Açlık Hissi Oluştururlar?
Hayatta kalma içgüdüsü dışında düzenli olarak besin tüketmemizin nedeni ,tabiki de sağlıklı beslenmek ve açlığımızı dindirmektir. Besin tükettiğimiz bazı zamanlarda ne kadar yemek yedikçe bir türlü doygunluğa ulaşılmaz, yedikçe yeme isteği artar. Yemek yeme iştahla bağlantılı olsa da bir kısım besinler tüketme esnasında açlık hissinin daha yoğun hissedilmesine neden olur. Tüketme esnasında gelişen açlık hissinin nedeni ise tüketilen besinin kalori değeri açısından düşük olmasıdır. Örneğin açlık hissini gidermede en yardımcı olarak protein görülüyor ve protein değeri olmayan besinler de açlığı gideremiyor.
Bununla birlikte trans yağlara, fazla tuza ve yüksek şeker değerine sahip besinler hem doygunluğu oluşturmamakla birlikte faydasından çok zararı dokunur.
Yararlı olmamakla birlikte doygunluk hissi oluşturmayan besinler arasında şunlar bulunuyor; pilav, hamur işi, meyve suyu, işlenmiş gıdalar, light yoğurt ve fast food.
Hem Yararlı Hem De Acıkma Hissi Yaratmayan Besinler
Yulaf Ezmesi
Sağlıklı beslenmeyi seçen birisine sıklıkla hangi yiyeceği tüketiyorsunuz sorusuna, cevap olarak büyük olasılıkla yulaf ezmesi olacaktır. Besin değerleri oldukça yüksek ve niyetliyken gün boyunca kandaki şeker oranını dengelemeyi sağlayan en çok yararlı yiyeceklerdendir. Yulaf ezmesi içinde var olan yüksek orandaki posa sayesinde de bünyemiz ,yulaf ezmesini yakmak için daha uzun bir süreye yayar ve bununla birlikte gün içerisinde acıkmamamıza, tok kalmamızı sağlar.
Yumurta
İçerisinde bulunan protein miktarı bakımından tokluk hissi yarattığı bilinen bir gerçek olan yumurtanın sahur vaktinde yanlış yiyecekler ile karıştırıldığında etkisi azalarak daha az yararlı olabiliyor. Diyetisyenler yüksek miktarda proteine sahip olan yumurtayı sahur zamanlarında haşlanmış olarak yenilmesini öneriyor. Lezzetli olduğunu bildiğimiz yumurtanın sahur vakitlerinde vücutta yakılması uzun süren kavurma veya sucuk gibi ağır yiyecekler ile karıştırıldığında mide rahatsızlığı ve kan şekeri değerinde dengesizlikleri ile karşılaşabiliyoruz.
Baklagiller
Türk mutfağının olmazsa olmazlarından etli nohut, barbunya, kuru fasulye gibi yemeklerinin Ramazan ayı süresince tüketilmesinde yarar var. İçinde yoğun olarak bulunan E vitamini, magnezyum ve potasyum nedeniyle vücut direncini hayli yüksek tutar, niyetli olduğunuz süre zarfında ise daha sağlıklı ve tok olmanızı sağlayacak.
Avokado
Sağlıklı beslenmeyi amaç edinmiş insanların yulaf ezmesinden sonra tükettiği yiyecekler arasında ilk sırada Avokado yer alıyor. Potasyum ve doymamış yağdan kaynaklı tadının biraz farklı olması ile birlikte sahur vakti tost veya yumurta ile karıştırılarak yenildiğinde niyetliyken acıktırmayan ve doygunluk hissi uyandıran bu besini deneyebilirsiniz.
Süt Ve Süt Ürünleri
Öncelikle her şeyin aşırısının zarar olduğu hususunda hemfikir olalım. Çok tüketildikten sonra rahatsızlık veya zararını hissettirmeyen besinlerden farklı olarak sahur vakti çok tüketildiğinde gün içerisinde bağırsaklarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Ama zamanlama ve doğru miktarlarda yenilip veya içildiğinde yoğurt, peynir, süt gibi yiyecekler hem protein bakımdan hem de gün boyunca acıkmamanızı sağlar.
Muz
Meyveler arasında çok lezzetli olan muz, tüketildiğinde yumurta gibi acıkmayı engelleyerek gün içerisinde tokluk hissi uyandıra besinlerden biridir. İftar ve sahur yemeklerinden sonra metabolizmayı aksatmayacak şekilde tüketildiği vakitte niyetli olduğunuz saatler içerisinde yaratacağı etkiyi hissedeceksiniz.
Balık
Ton balıkları, somon ve sardunya balıkları diğer balıklara oranla daha yağlı oldukları için Ramazan ayında protein bakımından daha zengin olan bu balıkları tüketmek hem yararlı hem de bu balıklarda olan protein sayesinde gün boyunca doygun olmanıza neden olur. Bununla birlikte Omega-3 sayesinde karaciğer yağlanmasının önüne geçebilir ve kilo almaya neden olan trigliserit oranını düşürebilirsiniz.
Tarçın
Tarçın, baklagiller ve yulaf gibi kan şekerini dengede tutan önemli bir besin olduğunun bilinmesinde fayda var. Özellikle diyet esnasındaki gelişen kan şekeri dengesizliklerini önlemek ile birlikte çaya karıştırılarak veya tatlıların üstlerine serpiştirilerek kullanabilirsiniz.
Bezelye
Bezelye de protein değeri olarak oldukça zengin olan ve uzun süre doygunluk hissi yaratan yiyecekler arasında yerini alıyor. Bir su bardağı bezelyede hemen hemen 7 gram protein ile 6 gram lif barındırıyor ve oruçluyken gün içerisinde acıkmamayı sağlamak ile birlikte vücut direcini de yükseltiyor.
Bitter Çikolata
Bakıldığı zaman bitter çikolatanın acıktırmama özelliği olmamakla birlikte şeker, tuz ve yağa karşı olan yeme iştahımızı azaltıyor. Bitter çikolatanın bir diğer özellikleri olan kan şekerini dengede tutma ve iyi olmayan kolesterolün de düşmesine neden oluyor.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?